La ‘màtria’ de la família Kati


Ahir al vespre, al Fòrum Altaïr, vaig tenir el rar privilegi de conèixer personalment un dels ‘meus’ herois, el protagonista d’una història que em va fascinar anys enrere, custodi d’una biblioteca antiquíssima que va viatjar des del Toledo del segle XV fins a l’Àfrica profunda.


L’Ismael Diadie Haidara em va captivar de nou amb la seva saviesa, en explicar-nos que la seva família, amb arrels ancestrals a Europa i Àfrica, no té pàtria sinó ‘màtria’, i que aquesta ‘màtria’ és la biblioteca formada pel seu avantpassat Mahmud Kati, fa cinc-cents anys, amb els llibres heretats del seu pare, Ali b. Ziyad al-Quti, un noble andalusí de Toledo, descendent d’una família de l’aristocràcia goda convertida a l’islam, i del seu oncle matern l’Emperador Askia de Gana. Ali b. Ziyad al-Quti havia hagut d’abandonar Toledo i, amb els seus llibres, va emprendre el camí de l’exili, que l’acabaria conduint fins l’antic Regne de Gana -comprès en l’actual Mali, on es va casar amb una Princesa. Durant el seu viatge, Ali b. Ziyad al-Quti va anar anotant en els marges dels còdexs les seves vicissituds, cosa que continuarien fent els seus descendents, tot convertint aquell conjunt de llibres de temes i orígens diversos en la memòria de la família.

Havent estat reconegut a nivell internacional el valor inestimable de la biblioteca dels Kati, i havent rebut ajuts per a construir-ne una seu adequada en el centre de Tombuctú, els membres d’aquesta família no podien imaginar que haurien d’amagar els llibres, per a salvar-los dels integristes islàmics que es van apoderar de la regió nord de Mali l’any passat; mentre l’Ismael Haidara va haver de fugir del seu país, tal com havia fet el seu avantpassat hispànic, acompanyat d'un grup de dones i nens que van ocupar el lloc dels llibres en el camió que els va portar a l’exili.

Ara, un cop ha tornat la pau a Tombuctú, la solució per a assegurar la conservació de la Biblioteca passa per la ‘urgent’ digitalització dels seus 12.714 manuscrits, que a més podrà facilitar-ne l’accés als investigadors. Per això mateix, Ismael Haidara fa una crida per a ampliar el Cercle d’Amics del Fons Kati i ajudar a recaptar diners, abans de passar el testimoni a la seva filla, que serà la primera dona en assumir la responsabilitat de la Biblioteca -i, de fet, el lideratge del llinatge Kati, la qual cosa és tot un símbol del tarannà obert d’aquesta família i del seu compromís amb la Cultura i amb la Llibertat en un món amenaçat per la foscor del fanatisme.

Barcelona, 28 de juny de 2013.