Civilització romana

Aquesta assignatura proposa una aproximació als orígens de la nostra civilització, a la Urbs que en va ser el bressol, centrant-nos en la interrelació entre el curs dels esdeveniments històrics, l’evolució política, la vida quotidiana i el desenvolupament dels llenguatges artístics i, especialment, l’arquitectònic.


El primer quadrimestre el dedicarem a la Roma antiga, des de la fundació de la Ciutat fins la culminació de l’Imperi; a la transformació de la Ciutat-Estat en metròpoli imperial; a la síntesi de les antigues cultures mediterrànies realitzada a Roma i a la creació d’un llenguatge arquitectònic genuïnament romà.

En el segon quadrimestre veurem com el cristianisme va transformar l’antiga metròpoli en un centre de peregrinació, mentre els bisbes de Roma assumien l’herència institucional de l’Imperi. Estudiarem la incidència del Renaixement italià a Roma, la compenetració dels diversos pontífexs en el magne projecte de reconstrucció monumental de la Ciutat, i analitzarem com aquest procés va convertir la Roma dels segles XVI i XVII en el laboratori artístic d’Occident. Acabarem el curs amb unes pinzellades sobre el període iniciat amb la proclamació de Roma com a capital d’Itàlia, tot observant les conseqüències dels successius esdeveniments polítics en l’urbanisme i l’arqueologia.

Pel curs 2009-2010 es proposa un viatge complementari a Nàpols, durant la Setmana Santa de 2010, de vuit dies de duració, per a anar a Pompeia i veure escenaris de la vida quotidiana dels antics romans. Aprofitarem per a visitar bona part del patrimoni artístic, arqueològic i paisatgístic de la Campània.

Temari:

1. La fundació de Roma. De Polis a Imperi. La metamorfosi monumental de la Ciutat. Art, arquitectura i vida quotidiana a la Roma imperial.


2. La Roma cristiana: dels primers testimonis del cristianisme a la cristianització de la Ciutat. Roma entre els segles XVI i XVII. La fi dels Estats Pontificis i la transformació de Roma en capital d’Itàlia.



Facultat de Filosofia i Humanitats URL | Curs 2009-2010
Horari: dimecres, de 18.30 a 20.00 hrs.