Civilització romana


Aquesta assignatura proposa una aproximació als orígens de la nostra civilització, a la Ciutat que n’ha estat el bressol, centrant-nos en la interrelació entre el curs dels esdeveniments històrics, l’evolució política, la vida quotidiana i el desenvolupament dels llenguatges artístics i arquitectònics.


El primer quadrimestre està dedicat a la Roma antiga, des de la fundació de la Ciutat fins a la culminació de l’Imperi; a la transformació de la ciutat-estat en capital imperial, a la síntesi de les antigues cultures mediterrànies realitzada per Roma i a la creació d’un llenguatge arquitectònic genuïnament romà.

En el segon quadrimestre veurem com el cristianisme transformà l’antiga metròpoli en un centre de peregrinació, mentre els bisbes de Roma assumien l’herència institucional de l’Imperi. Estudiarem la incidència del Renaixement italià a Roma, la compenetració dels diversos papes postmedievals en el magne projecte de reconstrucció monumental de la Ciutat, i analitzarem com aquest procés va convertir a la Roma dels papes en el laboratori artístic més important de tots els temps. Acabarem el curs amb unes pinzellades sobre el període iniciat amb la proclamació de Roma com a capital d’Itàlia, tot observant les conseqüències dels successius esdeveniments polítics en l’urbanisme i l’arqueologia.

El curs (2009-2010) inclou un viatge optatiu a Nàpols, per Setmana Santa de 2010, de vuit dies de duració, per a anar a Pompeia i veure escenaris de la vida quotidiana dels antics romans. Aprofitarem per a visitar bona part del patrimoni artístic, arqueològic i paisatgístic de la Campània.

Temari:

1. La Roma antiga: fundació de Roma; de ciutat-estat a Imperi; la metamorfosi monumental de la Ciutat; art, arquitectura i vida quotidiana a l’antiga Roma.


2. La Roma cristiana: dels primers testimonis del cristianisme a la cristianització de la Ciutat; la Roma dels papes; la fi dels Estats Pontificis i la transformació de Roma en capital d’Itàlia.


Horari: dimecres, de 18.30 a 20.00 hrs.
Facultat de Filosofia i Humanitats URL
Carrer Diputació, 231 (Edifici Seminari). 08007 Barcelona