Tallers d’hivern

Durant el trimestre «gener-març» de 2023, em podreu trobar impartint aquests tallers d’història i art al Centre Cívic Cotxeres-Casinet de Sants.

Constantinòpolis, Ravenna i Venècia. L’Imperi Romà d’Orient
 

Dijous, 18.00-19.30 h.

La fundació de la «Segona Roma», l’adopció del cristianisme com a única religió i el projecte polític de Justinianus canviarien el rumb de l’Imperi i l’evolució de la nostra civilització. Constantinòpolis va succeir a Roma com a Urbs Imperial i a Alexandria com a laboratori cultural -i artístic- del Mediterrani. Mentre Occident es submergia en un procés marcat por la irrupció de les aristocràcies germàniques i la decadència de les ciutats, Venècia i els seus mercaders varen jugar un paper transcendental, en mantenir viu el comerç amb Orient i actius els vincles culturals amb la metròpoli de la Cristiandat.   


El Triomf de l’Art. Europa 1550-1750

Dimarts, 18.00-19.30 h.

Les grans escenografies arquitectòniques i el realisme dramàtic de les arts plàstiques varen ser la resposta més enginyosa de la Roma dels Papes a la iconoclàstia protestant. En aquell temps convuls, Roma es va consagrar com el gran centre innovador de l’arquitectura i l’escultura europees, mentre els artistes 
dels Països Baixos desenvolupaven els 
nous gèneres pictòrics al servei 
d’una burgesia precursora del comerç de l’art.