En aquest viatge vam recórrer algunes ciutats i poblacions de Toscana i Umbria que exemplifiquen les diverses etapes del procés de revitalització urbana que, de les cendres de l’Imperi Romà, va fer ressorgir una nova Europa.

La façana de Leon Battista Alberti per a Santa Maria Novella, inspirada per la de San Miniato al Monte, és considerada com un manifest programàtic de l’arquitectura del Renaixement italià.


Tres segles abans de l’inici «oficial» del Renaixement, els constructors del Baptisteri de la Catedral de Florència i de San Miniato al Monte mantenien ben viu el llenguatge arquitectònic de la Roma Imperial, alhora que incorporaven el llenguatge visual cristià desenvolupat a l’òrbita de Constantinoble.

Durant segles, peregrins i mercaders varen travessar San Gimignano de punta a punta per l’antiga Via Francigena, sota l’atenta vigilància de la gran torre comunal.

ara només competeixen amb els xiprers de la Toscana.

A la Piazza dei Miracoli de Pisa cristal·litzà l’època daurada d’una de les primeres ciutats europees en renéixer. Tal com havia fet August amb Roma -que la va trobar de fang i la va deixar de marbre, els pisans aixecaren un conjunt monumental de marbre que havia d’expressar llur voluntat de prendre el relleu de la Roma imperial. El Pantheon, les basíliques romanes i l’Amfiteatre Flavi -il Colosseo- varen inspirar als constructors del Baptisteri, la Catedral i la Torre de Pisa.

A la Basílica de Sant Francesc d’Assís, els millors artistes del Duecento i el Trecento varen traduir en imatges la vida de l’home que va portar llum a una església enfosquida per una jerarquia decadent i corrupta, i va sintonitzar amb les inquietuds espirituals de les poblacions urbanes d'Europa occidental.
des de la plaça que hi ha davant del Convent de Santa Chiara.


Assisi resplendeix com la “nova Jerusalem” europea.

Il Campo de Siena és l’hemicicle de la democràcia que els sienesos varen assajar entre el segles XIII i XIV. La monumentalitat del Palazzo Pubblico i l’alçada impressionant de la Torre del Mangia són proporcionals a la ferma voluntat dels ciutadans de Siena d’assolir un sistema de govern que assegurés la pau i la prosperitat a la seva ciutat-estat, una nova Atenes enmig del trencaclosques de la Itàlia medieval.
els sienesos van exhibir el prestigi de la seva ciutat.

Al Convent de San Marco, la contemplació de les pintures de Fra Angelico pot esdevenir una experiència mística.
