Tallers d’Història i Art

Durant el trimestre «gener-març» de 2022, em podreu trobar impartint aquests tallers al Centre Cívic Cotxeres-Casinet de Sants.


Creadors de misteris i constructors de coneixement, d’Egipte a Stonehenge 

Divendres, 10.00-11.30 h.

Que el coneixement és poder ja ho sabia l’elit egípcia fa 4.000 anys, creadora dels nostres conceptes de màgia i misteri des de la seva forma d’entendre la vida i la mort. Per això, remuntar-nos a l’època dels faraons significa recercar entre les arrels de la nostra civilització. L’antic Egipte és també un punt de partida suggestiu per a apropar-nos a altres cultures, com la dels constructors de Stonehenge.


La invenció d’Occident. L’Europa medieval

Dimarts, 18.00-19.30 h.

Anomenem «Edat Mitjana» a un temps de metamorfosi i, alhora, de continuïtat de la nostra civilització: a Occident la varen conservar i transmetre els monjos, i entre Orient i Al-Àndalus les mateixes poblacions urbanes romanes sota el poder de les noves oligarquies islàmiques. En l’art, en l’espiritualitat, i en la creació de nous mites i arquetipus podem trobar les empremtes del subtil mestissatge entre l’imaginari romà i les aportacions dels antics pobles fronterers. La creació d’una reialesa cristiana i la restauració de la figura de l’Emperador d’Occident varen permetre a l’Església encarnar i gestionar la pervivència del mil·lenari Estat romà.